Kuşburnunun Faydaları ve 8 Mucizevi Etkisi!

kusburnunun-faydalari

Günümüzde pandemi şartları göz önüne alındığında mucizevi bitki olan kuşburnu ve kuşburnunun faydaları dikkatimizi çekiyor. Kuşburnu, gülgiller ailesinin bir üyesidir. Kuşburnunun gövdesi dikenli olup boyu 1 ila 3,5 metre aralığında değişmektedir. İlkbaharda pembe tonlarında açıp, yaz sonuna dek canlılığını koruyan bir bitkidir.

Kuşburnunun faydaları da özellikleri gibi saymakla bitmiyor. Bu bitki tam bir C vitamin deposu olmakla birlikte mutfakta da harikalar oluşmasında oldukça önemli bir konuma sahip. Peki bu kadar faydasını sıraladığımız bitkinin zararı yok mu? Çoğu şeyde olduğu gibi fazla tüketildiğinde kuşburnu da yan etkileri olan bir besindir. Bulantı, kusma, ishal, mide yanması gibi etkiler kuşburnu zararları arasında yer alır.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Değişen yaşam koşulları bizlere sağlığımızı ne derece önemsememiz gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Bu süreçte, var olan bağışıklığımızı korumak ve güçlendirmek için doğanın mucizelerine daha da yakınlaştık. Kuşburnu bitkisi de bu mucizelerden sadece birisi. Ancak bu söylem sizi şaşırtmasın. Kuşburnunun faydaları pek de saymakla bitecek cinsten değil.

Ülkemizde yaygın olarak Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Kuşburnu bitkisi, mutfağımızdaki birçok besinin lezzetini arttırıyor. Bunu yaparken de bizleri daha da sağlıklı ve dirençli bir hale getiriyor. Tam bir C vitamini deposu olan bu besinin faydalarını sıralamaya çalışalım;

1. Kansızlığı Giderir

Siz de yorgunluk, odaklanmada zorluk, uyku problemi, saç dökülmesi gibi sorunlarla karşılaştınız mı? Cevabınız evet ise siz de muhtemelen kansızlık problemi yaşayan kişilerden sadece birisiniz. Anemi, halk arasında kansızlık olarak da bilinmektedir. Günümüzde çoğu insanın karşılaştığı bir rahatızlıktır. Yetersiz beslenme, düzensiz uyku gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır.

Kansızlık, takviye ilaçlar, kan iğneleri ve kan kapsülleri gibi tedavi yöntemleri ile iyileştirilmeye çalışılır. Ancak bu tarz yöntemler, kalıcı bir çözüm üretemez. Bu tedavi yöntemlerin gündelik hayatta da tüketilen besinlerle desteklenmesi gerekir. Kuşburnunun faydaları arasında sayılacak ilk faydası da kansızlığı giderici etkisi olmasıdır.

2. Harika Bir Antioksidandır

Canlılar dünyasındaki kimyasal süreçler, özellikle de oksitlenme bedende serbest radikallerin oluşmasına yol açar. Serbest radikaller, vücutta farklı moleküllerle tepkimeye girerek bedende bozulmalara yol açar. Antioksidanlar da serbest radikallerle girdikleri tepkime sonucunda oluşabilecek hasarları engeller.

Bedenimiz, karşılaştığı serbest radikallere karşı antioksidan üretmektedir. Ancak bedenimizin ürettiği antioksidan miktarı tek başına yeterli değildir. Bu nedenle dışarıdan bir destek olarak bedenin ihtiyaç duyduğu antioksidan miktarı takviye besinlerle güçlendirilmelidir. Kuşburnu da antioksidan oluşumu açısından oldukça zengin bir bitkidir.

3. Kuşburnunun Faydaları: Diyeti Destekler

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen çoğu kişi destekleyici olarak bitki çaylarına yönelir. Peki kuşburnu çayı zayıflatır mı? Kuşburnu çayının faydaları ve zararları bu durumda ne olacaktır bir bakalım. Kuşburnu bitkisinde yer alan antioksidanların yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo alımını yavaşlattığı gözlenmiştir. Bu nedenle kuşburnu çayı uzmanlar tarafından da özellikle diyet döneminde destekleyici olarak tavsiye edilmektedir.

Fazla tüketilen kuşburnu miktarı belli bir seviyeden sonra zararlıdır. Aşırı tüketilen kuşburnu kişide mide yanmaları, mide bulantısı, istifra, ishal gibi sorunlara yol açar. Bu sorunlar kişinin bedeninde yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Bu durum normal yaşamda da diyet yaparken de oluşmasının tavsiye edilmediği bir vaziyettir.

4. Cildi Güzelleştirir

Kuşburnunun Faydaları ve 8 Mucizevi Etkisi!

Cildimizin genç görünümü vücudumuzda üretilen kolajen sayesinde mümkündür. Kuşburnu da sahip olduğu C vitamini sayesinde vücutta kolajen üretimini arttırıcı etki yaratır. Kuşburnunun faydaları sayesinde cilt, zararlı ışınlardan korunur, daha genç bir görünüme kavuşur. Elastik yapısı güçlenir, kırışık oluşumunu geciktirir ve bu da yaşlanmaya bağlı oluşan cilt rahatsızlıklarının önüne geçer.

5. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu herhangi bir hastalığa karşı bir savunma mekanizması oluşturur.  Bu sistem oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bağışıklık sistemi, vücuda girmeye çalışan yabancı maddeleri tanıyarak vücuda girişini engeller.

Bağışıklık sistemi tüketilen besinler ve onlar sayesinde kazanılan vitaminler tarafından korunur. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini koruyan ve zenginleştiren vitamindir. Ayrıca içerisinde mevcut A ve E vitaminleri de lenfosit oluşumunu destekler. Bu şekilde baktığımızda kuşburnu sayesinde enfeksiyon hastalıklarına karşı güçlü bir engelleyicidir.

6. Kabızlığı Önler

Kuşburnu içeriğindeki pektin sayesinde laktasif bir etkiye sahip. Yani kabızlık problemi yaşayan bireyler için bağırsakları çözücü bir etki yaratıyor. Kuşburnu düzenli olarak tüketildiğinde bağırsakların düzenli çalışmasını destekliyor. Tüketim tercihinizi kuşburnu çayından yana da kullanabilirsiniz. Kuşburnu çayı nasıl demlenir gibi sorular sizi yormasın. Dilerseniz sallama kuşburnu çayı faydaları da aynı faydaları sağlayacaktır.

7. Gastrointestinal Sistemi Dengede Tutar

Gastrointestinal sistem, ağızdan anüse kadar olan uzun tubüler yapıdır. Gastrointestinal yapı, genel anlamda sindirimden sorumlu olan kısımdır. Bu sistem çiğneme ve yutma, sindirim, emilim ve boşaltım aşamalarından oluşur. Gastrointestinal sistemi rahatsızlıkları; reflü, makat çatlağı, kolitler, gastrit, hazımsızlık vb hastalıklardır.

Bu hastalıkların ortaya çıkma nedenleri ve tedavi çeşitleri farklılık gösterir. Ancak bazı şifalı bitkiler vardır ki bireye çoğu hastalığı yenmesi konusunda destek verir. Kuşburnu da bunlardan bir tanesidir. Midenin pH dengesini sağlayarak ülser ve gastrit oluşumunu engeller. Enfeksiyonların giderilmesi ve boşaltım sisteminin düzenlenmesi de kuşburnunun faydaları arasındadır.

8. Kansere Karşı Korur

Serbest radikaller bedenimize düşündüğümüzden de fazla hasar verebilirler. Vücudun bağışıklık sisteminin yeterli güçte olmayışı serbest radikal oluşumu için elverişli bir ortam demektir. Sağlıklı hücrelerin serbest radikallerce tahrip edilmemesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gereklidir.

Kuşburnu ve kuşburnunun faydaları burada bir kez daha dikkat çekiyor. Antioksidan oluşumunu destekleyen ve güçlendiren yapısı ile serbest radikal oluşumunu önler. Böylelikle olası bir kanser riskini de mümkün olduğunca aza indirir.

Kuşburnunun faydaları arasında kansızlığa iyi geldiğini belirtmiştik. Peki kanınıza göre beslenme konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz? Kan grubuna göre beslenme son zamanların en meşhur beslenme türlerinden birisidir. Sizin için Kan Grubuna Göre Beslenme için 4 Pratik Liste yazısı hazırladık. Dilerseniz çok kısa sürede bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz!

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık