Protein Ağırlıklı Beslenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

protein-agirlikli-beslenme-nedir

Protein ağırlıklı beslenme özetle protein değeri yüksek besinler tüketerek yapılan bir beslenme çeşididir. En bilinen protein değeri yüksek besinler; et, süt, peynir, yumurta ve yoğurt gibi besinlerdir. Bazı insanlar kilo vermek için tercih eder, bazıları sağlıklı beslenmek için yapar, bazıları da yaptıkları sporu desteklemek amaçlı yaparlar. Çünkü proteinin vücutta kas kütlesini arttırdığı bilinmektedir.

Sadece protein içeren besinler tüketerek diyet yapan pek çok kişi vardır. Bu diyetin en önemli özelliği protein ağırlıklı beslenme uygularken şekeri de tamamen hayatınızdan çıkarmaktır. Bu sayede yağ yakımınız hızlanarak kilo vermeniz daha kolay hale gelecektir. Fakat belirtmekte fayda var ki diyetisyene veya beslenme uzmanına danışmadan kafanıza göre bir diyet uygulamanız sağlığınız açısından doğru olmayabilir.

Protein Ağırlıklı Beslenme Faydaları Nelerdir?

Protein çoğunluklu beslenme ile birlikte şekeri ve karbonhidratı hayatınızdan çıkardığınız takdirde yağ yakımınız hızlanır. Protein diyeti ile hızlıca ve kolayca zayıflamanız mümkündür. Protein çok olacak şekilde beslenmek kaslarınızın gelişmesine yardımcı olur. Protein içeren besinler tüketirken dikkat etmeniz gereken konu olası bir alerjik duruma karşı tedbir almak olacaktır. Protein ağırlıklı beslenme faydaları diyetinizi ilk değiştirdiğiniz anda vücudunuza etki etmeye başlayacaktır.

1- Protein Diyeti Nasıl Olmalıdır?

İnternet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında karşınıza 3 günlük protein diyeti listesi veya protein diyeti listesi 14 günlük menü gibi birçok liste çıkabilir. Fakat bilmelisiniz ki herkesin vücut kitle endeksine göre ayrı diyet listesi uygulanmalıdır. Yine de en bilindik ve işe yarayan listelerden birine örnek vermek gerekirse 3 günlük protein diyeti örnek menü şu şekildedir:

1.Gün

Kahvaltı: 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 3 yumurtanın beyazıyla hazırlanmış omlet, 3 adet sivri biber, yeşillikler ve şekersiz çay
Öğle yemeği: Yağsız kıymadan hazırlanmış 4 adet ızgara köfte ve yeşil salata
Ara öğün: 1 kase yağsız yoğurt, 10 tane çiğ badem
Akşam yemeği: 1 kase çorba ve yeşil salata

Protein Ağırlıklı Beslenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

2.Gün

Kahvaltı: 1 tane haşlanmış yumurta, lor peyniri, bol yeşillik ve yeşil çay
Ara öğün: 3 tane ceviz
Öğle yemeği: 120 gram (1 porsiyon) ızgara balık, yeşil salata
Akşam yemeği: 1 kase mercimek çorbası, yeşil salata

3.Gün

Kahvaltı: 3 tane yumurta, 1 yemek kaşığı lor peyniri, 2 demet maydanozla hazırlanmış omlet, yeşil biber, şekersiz çay
Ara öğün: 1 bardak ayran
Öğle yemeği: Izgara tavuk göğsü, yeşil salata
Akşam yemeği: 1 kase yağsız yoğurt içerisine; 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 kivi, 1 ceviz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 1 yemek kaşığı buğday rüşeymi şeklinde bir diyet uygulanabilir.

2- Protein Ağırlıklı Beslenme Kilo Verdirir mi?

Konu diyet yapmak veya beslenme düzenini değiştirmek olunca akıllara gelen ilk sorular kilo verir miyim, ne kadar sürede kilo veririm gibi sorular olmaktadır. Protein diyeti ile ilgili de en çok merak edilen konu protein ağırlıklı beslenmek kilo verdirir mi sorusu olmaktadır.

Elbette ki protein ağırlıklı beslendiğinizde ve hayatınızdan şeker, tuz ve karbonhidratı çıkardığınızda kilo vermeniz kaçınılmaz olacaktır. Fakat zayıflamak için protein diyeti uygulamayı düşünüyorsanız hayatınıza sporu da dahil etmeniz daha olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

3- Spor Yapmadan Protein Ağırlıklı Beslenme Zayıflatır mı?

Protein ağırlıklı beslenme kas sistemini çalıştırdığı için genellikle vücut geliştirme yapan ve vücudunda kas oranını arttırmak isteyenler protein ile beslenme tercih etmektedirler. Kas kütlesini arttırırken aynı zamanda yağ yakmaya yardımcı olan bu diyet şeklini uygularken spor da yaparsanız elbette ki daha hızlı yağ yakacağınız için daha hızlı kilo verirsiniz.

Ancak spor yapmaya vaktiniz yoksa veya spor yapmanız sağlığınız açısından size uygun değilse spor yapmadan protein ağırlıklı beslenme listesi uygulayarak kilo vermeniz mümkün olacaktır. Buradaki en önemli konu şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmanız olacaktır.

4- Proteini Bol Olacak Şekilde Beslenmenin Zararları Var Mıdır?

Protein ağırlıklı beslenmek çok sağlıklı bir diyet çeşidi olsa da bir anda bu kadar ağırlıklı protein vücudunuza reaksiyon gösterebilmektedir. Bu nedenle diyetinizi uygulamadan önce bir doktora başvurmalı veya doktor gözetimi ile protein ağırlıklı beslenme diyeti uygulamalısınız. Bununla beraber ağırlıklı protein beslenmenin zararları yoktur.

Beslenmenin temel sebebi sağlıklı olmaktır. Sağlıklı olmayı sağlayan unsur ise daha çok kaliteli, besin değeri yüksek besinleri tükerek sağlanır. Üstelik bu tarz beslenerek kalp, beyin gibi organların sağlığı daha iyi olacaktır. Çalışma ve alınacak verim de yükselir. Beyne İyi Gelen Besinler için 9 Mucizevi Öneri yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık