1. Ana Sayfa
  2. Beslenme

Omega 3 Faydaları ile 10 Adımda Sağlıklı Yaşamın Sırları

Omega 3 Faydaları ile 10 Adımda Sağlıklı Yaşamın Sırları
+ - 0

Omega 3 faydaları nelerdir, omega 3 tüketirseniz ne olur? Profesyonel bir diyet desteği aldığınızda siz farkında olmadan, diyetinizde omega 3 olarak da adlandırılan Omega-3 yağ asitleri içeren bir beslenme düzenine sahip olursunuz. Kalp hastalıklarından kaçınmak için diyetinize omega-3 dahil etmeniz gerektiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak bu besinin sağlığınız için daha birçok faydası var. Örneğin, omega 3 faydaları, gelişim, retina fonksiyonları ve kilo yönetimini içerir. Omega 3 yağ asitleri vücudumuz üretemediği ancak gerekli olan yağ asitleridir. Vücudumuz onları doğru beslenme yoluyla alabilir. Bu yağ asitleri vücudun hücre zarlarında rol oynar ve ayrıca metabolik ve biyokimyasal süreçleri etkiler.

Omega 3 Nedir?

Omega 3 yağ asitleri, vücudunuz için gerekli olan bir çoklu doymamış yağ ailesidir. Rolü, hücre zarları için yapı taşları olarak hizmet etmeleri ve vücut için enerji depolamalarıdır. Kaslar, kalp ve diğer organlar için enerji sağlarlar. Enerji olarak kullanılmayan yağ asitleri, vücutta yağ dokusu olarak depolanan trigliseridlere dönüştürülür.

Omega 3 Kaynakları

omega-3-faydalari-nelerdir

Omega 3 etkileri üzerine yapılan araştırmalar, bu yağ asidinin vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Vücudumuzda doğal olarak üretilmediğini unutmamak önemlidir, bu nedenle bu yağ asitlerini en üst düzeyde sağlamak için onu tüketmeliyiz. Deniz ürünleri ve balık yağı, en iyi omega 3 kaynaklarıdır. Ringa balığı, uskumru, istiridye, somon, sardalye, alabalık, ton balığı ve omega 3 yağ asitlerinin zengin kaynaklarıdır. Sebzeler, özellikle lahana, maydanoz, nane, Brüksel lahanası, ıspanak, su teresi, keten tohumu ve yağı, chia tohumu ve kinoa gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık omega 3 açısından zengindir.

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Uygun şartlarda omega 3 yağ asitlerinin birçok faydası tedavi süreçlerinde görülmüş ve tedavi sürecini daha erken sonlandığı ortaya konmuştur. Birçok hastalığı olumlu yönde etkileyen omega 3’ün nelere iyi geldiğini söyle sıralayabiliriz:

Kolesterolü Düzenler

Omega 3 faydaları arasında iyi kolesterolün seviyesini artırarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine fayda sağlar.

Trigliserit Düzeylerini Düşürür

Kalp hastalığı için büyük bir risk faktörü olan yüksek trigliseridleri olanlar en yüksek miktarda omega-3’e ihtiyaç duyarlar. Omega-3 takviyeleri, hastalıkları olan veya olmayan hastalarda bu Trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Plak Oluşumunu Önler

omega-3-faydalari-nelerdir

Omega 3 faydaları arasında ayrıca arterlerinizde plak oluşumunu önleyerek damar sertleşmelerini önlemeye yardımcı olur.

Metabolik Sorunlarına İyi Gelir

Abdominal obezite, yüksek kan şekeri, yüksek trigliseridler, yüksek tansiyon ve düşük kolesterolün, tümü metabolik sendromun belirtileridir. Bu semptom kümesi, kalp hastalığı, felç veya diyabet geliştirme olasılığını artırır. Omega 3 faydaları bu semptomları iyileştirebileceğini gösterir.

Uyku Kalitesini Artırır

Çok az uyumak hem uyku sağlığı hem de vücut sağlığınız için iyi değildir. Bununla birlikte, omega 3 alımınızı artırmak, gün içerisinde çektiğiniz uykusuzluğu ve uyku apnesi gibi uyku ile ilgili sorunları çözmenize yardımcı olur.

Öğrenme Güçlüklerini Azaltır

Yapılan bir araştırmada, 16 haftalık tedavi süresi boyunca günlük DHA tüketiminin, düşük performans gösteren çocuklarda okuma ve davranışta önemli bir iyileşmeye yol açtığını gösterdi.

omega-3-faydalari-nelerdir

Araştırma, standart okuma testlerinde düşük performans gösteren yedi ila dokuz yaş arası çocuklar üzerinde yapılmış olup, 600 mg/gün DHA takviyesinin sağlıklı ancak düşük performans gösteren çocuklarda okuma ve davranışı geliştirmenin basit ve etkili bir yolu olduğunu öne sürüyor.

Migreni Rahatlatır

Sık görülen hastalıklardan biri olan migren zaman zaman bir kabusa dönüşebilir. Omega 3 ergenlik dönemlerinde tekrarlayan migren tedavisinde faydalı olduğu ortaya konmuştur. Bir tedavi sürecinde hastalar, baş ağrılarının sıklığı, süresi ve şiddetinde bir azalma yaşadılar.

Omega 3 Cilt Faydaları

Omega-3 faydaları, hasarlı hücre zarlarını onarmaya yardımcı olarak cildi iç ve dış tehditlere karşı daha dirençli hale getirir. Yağ asitleri, kuru cildi canlandıran yumuşatıcılar, doğal nemlendiricilerdir. Omega 3 içeren balık yağları da bu bakımdan değerlendirilir, ciltte kaybolan yağların geri kazanılmasına ve kuruluğa yardımcı olur. Ayrıca güneş ışığının zararlı etkilerine karşı da koruma sağlayabilir. Güneş kremi hala en iyi savunmadır ancak omega-3 ile kullanıldığında güçlü bir savaşçı olur.

Kalbi Korumaya Yardımcı Olur

omega-3-faydalari-nelerdir
Omega 3 Faydaları Nelerdir?

2015 yılında yayınlanan çalışmaların gözden geçirilmesi ile birlikte , haftada birkaç kez yağlı balık tüketen bireylerin, tüketmeyen bireylere göre, koroner kalp hastalığından ölüm riskinin yarı yarıya azaldığını ve kalp krizinden ölüm riskinin üçte birinden daha az olduğu ortaya koydu.

Omega 3 Beyne Faydaları

Omega-3’ün faydaları beyninize ve zihinsel sağlığınıza da uzanır:

Depresyon ve Anksiyete: Bu rahatsızlıklar günümüzde kendini sık gösterir. Ne yazık ki, birçok depresyon ilacı da etkili olmayabilir. İşte bu noktada omega-3 faydaları devreye giriyor. Gerekli miktarda omega-3 tüketenlerin, omega-3 eksikliği olanlara göre depresyonla mücadele etme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, depresyon ve/veya anksiyeteden mustarip kişilerin omega-3 takviyeleri alarak semptomlarda azalma yaşadıklarını göstermektedir.

omega-3-faydalari-nelerdir

Şizofreni: Omega-3’lerin özellikle hastalığın erken evrelerinde şizofreni tedavisinde etkili olduğunu kabul edilir.

Bipolar Bozukluk: Bipolar bozukluk veya manik depresyon, rahatsız edici bir durum olabilir. Bununla birlikte, kanıtlar, omega-3’ün faydalarının, ruh halini stabilize ettiğini ve böylece bipolar hastaları için semptomları iyileştirdiğini göstermektedir.

Omega 3 Yan Etkileri

Vücudunuzun ne kadar Omega 3 ile destekleyeceğini bilmedin bunları gereğinden az veya aşırı tüketmek faydadan çok zarara dönüşebilir. Birkaç hafta boyunca günde 900 miligram EPA veya 600 miligram DHA veya daha fazlasını almanın bağışıklık fonksiyonunu azaltabileceği konusunda uyarılar mevcuttur. En iyi ihtimalle bu yağ asitlerini tüketmeden önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışmak olacaktır.

Omega 3’ün potansiyel yan etkileri şunlardır:

  • Mide bulantısı ve mide ağrısı
  • Hoş olmayan bir tat
  • Göğüste ağrılı yanma hissi

omega-3-faydalari-nelerdir

  • Ağız kokusu
  • Baş ağrısı
  • İshal
  • Kötü kokulu ter

Bu yan etkilere artı olarak Omega 3 hem pozitif hem de negatif olabilen bir kan incelticidir. Kanın pıhtılaşma süresini azalttığından, takviyeyi bir doktor kontrolünde almak oldukça önemlidir.

Normalde kan trombositlerinin yapışkan yüzeyi kanın birlikte oluşmasına ve pıhtılaşmasına neden olur. Balık yağı takviyeleri kan trombosit aktivitesini azaltır, bu da kanın daha yavaş pıhtılaşmasına ve daha ince kana neden olur. Vücudun atardamarlarında kan pıhtıları oluşabilir ve bu da kan akışının ve oksijenin tıkanmasına neden olabilir.

Omega 3 Kimler Kullanamaz?

Eğer Omega 3 Balık yağı kapsüllerini kullanarak almak istiyorsanız DHA ve EPA değerlerine bakıp tüketimini sağlamanız daha makuldür. Genellikle kapsül başına 120 miligram DHA ve 180 miligram EPA içerir. Genellikle kapsüllerden 3.000 miligramdan veya 3 gramdan fazla omega-3 yağ asidi tıbbi gözetim olmadan alınmamalıdır. Balık yağı kapsüllerinizi, ürünleri pestisit, cıva, kadmiyum veya kurşun içermeyen saygın bir şirketten aldığınızdan da emin olmanız gerekir.

Şu kişilerin Omega 3 kullanması genellikler tavsiye edilmez:

Kan hastaları

Yüksek dozlarda alınan balık yağı kanama riskini artırabilir. Kanama bozukluğu olan, kolayca morarabilen veya aspirin, varafin veya klopidogrel gibi kan sulandırıcı ilaçlar alan kişiler balık yağı kapsüllerini almadan önce doktora başvurmalıdır.

Alerjisi Olan İnsanlar

omega-3-faydalari-nelerdir

Balık veya kuruyemişlere alerjiniz varsa balık yağı kapsülleri almamanız en doğrusudur. Diğer gıda alerjileri olan takviyeleri alan kişilerde nadiren deri döküntüleri bildirilmiştir.

Şeker Hastalığı Olanlar

Omega 3 bazı Tip 2 diyabetlilerde açlık kan şekeri seviyesini yükseltebilir, bu nedenle tıbbi gözetim olmadan alınmamalıdır. Özellikle insülin, kan şekeri ilaçları alıyorsanız daha çok dikkatli olunmalıdır.

Hamileliği Olan Kadınlar

Hamile kadınlar doktorlarına danışmadan balık yağı kapsülü almamalıdır. Anne karnında gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Ayrıca balık yağı, insan sağlığına zararlı poliklorlu bifeniller – PCB’ler – ve dioksinler içerebilir.

omega-3-faydalari-nelerdir

Omega 3 doktor gözetiminde kullanılması gereken vitaminler arasındadır. Kullanımı ile birlikte birçok konuda gelişim gösterebilirsiniz. Olumlu yanlarının çok olması son zamanlarda kişilerin tüketimini arttırmasına sebep olmuştur. Hap formülünde alabileceğiniz gibi aynı zamanda doğal besinlerden de alabilirsiniz. Omega 3 Yağ Asitleri Hangi Besinlerde Bulunur yazımıza bakarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yorum Yap