1. Ana Sayfa
  2. Beslenme

B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Nasıl Geçer?

B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Nasıl Geçer?
+ - 0

B12 eksikliği neden olur? B12 eksikliği tanısı almışsanız, bu konu sizi yakından ilgilendirmelidir. B12 vücudun çalışmasını sürdürebilmesi ve sağlığın korunabilmesi için gerekli olan vitaminlerden bir tanesidir. Vücudun kendini yenileyebilmesi, büyüme ve gelişimini sürdürebilmesi, yeterli düzeyde enerji üretebilmesi için vitaminler ile minerallere ihtiyaç duyulur. Onlardan bir tanesi olan B12 vitamini yokluğunda, vücutta bazı semptomlar ve hastalıkların gelişmesi söz konusu olacaktır. Peki, B12 eksikliği neyin belirtisi olabilir? B12 eksikliğinde ne yemeli?

B12 Düşüklüğü Ne Demek? B12 Eksikliği Neden Olur?

B12 düşüklüğü vücutta B12 seviyesinin yeterli düzeyde olmaması ile belirlenebilecektir. B12 eksikliği vücutta bazı durumlar sebebiyle gelişebileceği gibi, bu eksikliğin devamında daha ciddi semptom ve hastalıklar gelişecektir. B12 eksikliği tedavisi oldukça kolay olduğu için birçok kişi, yaşam standartlarından ödün vermeden tedavisini yaptırabilecektir.

1- B12 Eksikliği Nedir? B12 Eksikliği Neyin Belirtisi Olabilir?

B12 eksikliği nedir sorusuna yanıt verdikten sonra B12 eksikliği neden olur sorusuna da yanıt verilmelidir. B12 eksikliği ağırlıklı olarak Pernisiyöz anemi yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu anemide vitamin B12 emilemediği için vücut vitaminsiz kalmakta ve bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra B12 eksikliği neden olur konusuna şu yanıtlar verilebilecektir;

b12-eksikligi-neden-olur

  • Yetersiz beslenmeye neden olan diyet listeleri,
  • Mide operasyonu geçirmiş olmak,
  • B12 emilimini azaltan ilaçlar kullanmak,
  • Çölyak, Crohn gibi hastalıkların varlığı,
  • Mide asidinin azlığı,
  • Fonksiyonel B12 eksikliği tanısı alan kişiler,

2- B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Peki, B12 vitamini eksikliği nelere yol açar? B12 eksikliği yukarıda da belirttiğimiz gibi Pernisiyöz olarak adlandırılan anemi türü yüzünden meydana gelir. Bu nedenle B12 eksikliği bu aneminin semptomlarını arttırarak, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilecektir. B12 eksikliği bazı belirtilerin varlığı ile kişiler tarafından kolayca tespit edilebilir. B12 eksikliği belirtileri ise şu şekildedir;

  • Çabuk yorulma ve halsizlik,
  • Çarpıntı,
  • Düşük tansiyon,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Gözlerde kararma ve baş dönmesi,
  • Ayakta, bacakta, kolda vb. uyuşma hissi,

b12-eksikligi-neden-olur

  • Dilde kızarıklık ve ağız içinde yaralar,
  • İshal ya da kabızlık,
  • Unutkanlık,
  • Kilo kaybı,
  • Depresyon,
  • Soluk ve sararmış cilt,
  • Adet dönemi düzensizlikleri,

3- B12 Eksikliği Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliği kimi zaman bazı psikolojik belirtilerin doruklarda yaşanması ile anlaşılabilecektir. Bu vitamin vücutta eksikliğinin görülmesi ile ani refleks hareketleri gelişebilir. Bunun yanı sıra yüzde titreme gibi semptomlarında görülmesi olasıdır. B12 eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riskli taşımaktadır.

Bu nedenle bu bireylerde genel olarak mani, psikoz ve bunama gibi belirtiler erkenden ortaya çıkacaktır. B12 eksikliği psikolojik belirtileri kapsamında bu kişilerde, depresyona girme sıklığı ve süresinin daha fazla olacağı bilimsel araştırmalarda da yer almaktadır.

4- B12 Kaç Olmalı? B12 Eksikliği Tanısı Nasıl Konulur?

B12 eksikliği neden olur araştırması yapılmadan önce mutlaka bir doktora başvurulmalı ve bu eksikliğin tanısının alınması gereklidir. B12 kaç olmalı konusunda tek bir rakam verilebilmesi mümkün değildir. B12 vitamininin 200 ila 800 pg/ml aralığında olması halinde yeterli olduğu düşünülmektedir.

b12-eksikligi-neden-olur
B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Tedavisi

200 pg/ml değerinin altında olan tüm değerlerde B12 eksikliği tanısı konulabilecektir. B12 eksikliğinin tanısının konulabilmesi için ilk olarak doktor muayenesi yapılmaktadır. Bu muayene sonrasında doktorlar tarafından talep edilen kan tetkikleri sonucu ile kesin tanı konulabilecektir.

5- B12 Eksikliği Tedavisi Nasıldır? B12 Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

B12 eksikliği neden olur? Hastalığın nedeni belirlendikten ve tanısı konulduktan sonra, hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlanmalıdır. B12 eksikliği tedavi edilmezse ne olur kısmında semptomların giderek ağırlaşacağını söyleyebilmek mümkündür. Buda kişilerin günlük yaşantısını dahi yeterli düzeyde idame ettirememesine neden olacaktır.

Ayrıca bu eksiklik yetişkinlerde geçici kısırlığa, hamile bireylerin bebeklerinde ise nöral tüp defektine sebebiyet verebilir. B12 tedavisi genellikle ilaç kullanımı ile kısa bir süre içerisinde yapılabilecektir.

Kişilerin B12 değeri ve spesifik durumlarına göre hap, dil altı tablet, enjeksiyon ya da serum şeklinde ilaç kullanımı tercih edilebilecektir. B12 vitamini eksiği tedavisi için ilaçlarının düzenli kullanılması gereklidir. Genellikle 3-4 aylık düzenli bir kullanım ile eksiklik tamamen ortadan kaldırılabilecektir.

6- B12 Eksikliği Yaşayanlar Ne Yapmalı? B12 Eksikliğine Ne İyi Gelir?

B12 eksikliği neden olur, tedavisi nasıl olmalı gibi kadar merak edilen bir diğer kısım günlük yaşantıda neler yapılması gerektiğidir. B12 eksikliği yaşayanlar için elbette ki yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmayacaktır. Yeterli ve sağlıklı beslenme B12 eksikliğine ne iyi gelir konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntıdır.

b12-eksikligi-neden-olur

Çünkü B12 eksikliği neden olur sorusunun en önemli yanıtı yetersiz beslenme olacaktır. Bir yetişkinin beslenmede alması gereken günlük B12 vitamini miktarı 2.6 mcg’dir.

Günlük B12 vitamini ihtiyacı genellikle kırmızı et, istiridye, somon, ton balığı, süt ve süt ürünleri gibi besinlerden karşılanabilmektedir. Yalnızca hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunan B12’nin ana kaynağı ise karaciğer ve dalak gibi sakatat besinlerdir.

7- B12 Eksikliği Neden Olur? B12 Eksikliği Nasıl Giderilir?

B12 eksikliği neden olur? Günlük alkol tüketim miktarının üzerine çıkan kişilerde, bu soruya yanıt aramak durumunda kalabilir. Alkol vücuttaki B12 vitamininin emilmesini engellediği için, sağlıklı beslenen kişilerinde, bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Bunun yanı sıra kişiler B12 emilimini azaltabilecek ilaçlardan da uzak durmalıdır. Mide hastalığı bulunan ya da bu konuda herhangi bir operasyon geçiren kişilerin düzenli olarak B12 düzeylerine baktırmaları gereklidir. Sağlıklı kişilerin ise B12 eksikliği nasıl giderilir konusunda erken tanı imkanından yararlanabilmesi için, düzenli olarak kan tetkiki yaptırması önerilebilecektir.

B12 eksikliği ilerleyen seviyelerde farklı sorunlara yol açabilmektedir. Temelde en dikkat edilmesi gereken organların başında da kalp bulunmaktadır. Kalp sağlığınız için nelere dikkat ediyorsunuz? Mesela beslenmenizde kalbinize iyi gelebilecek besinlere yer veriyor musunuz? Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler: 11 Altın Değerinde Yiyecek yazımızdan bu konuya dair besinleri öğrenebilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Yorum Yap