1. Ana Sayfa
  2. Güzellik

Kulak Temizliği için Kullanabileceğiniz 5 Aparat!

Kulak Temizliği için Kullanabileceğiniz 5 Aparat!
+ - 0

Kulak temizliği büyük ölçüde önem verilmesi gereken bir konudur. Öyle ki gerekilen özen gösterilmediği takdirde işitme kaybına kadar yol açabilmektedir. Toplumca kulak kiri olarak bilinen şey aslında vücudunuzun doğal seyrinde olan bir salgı olmaktadır.

Kulak temizliğini genellikle kişilerin evde kulak çubuğu veya kulak temizleme mumu ile yapıldığı gözlemlenmektedir. Bu işlemin çok yanlış bir işlem olduğunu belirtmekte fayda vardır. Dış kulakta oluşan kirin içeriye itilmesi sonucu kulak zarını delebilir veya işitme kaybına neden olabilir.

Eczanede Satılan Kulak Temizleme Aparatları Nelerdir? | Evde Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Evde kulak temizliği yalnızca dış kulak ve çevresi yıkanarak yapılabilir. Duşta veya banyo yaptığınızda dış kulağı dikkatli bir şekilde yıkayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken olası enfeksiyonlara karşı kulağınıza su kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Eğer kulağınıza çok kolay su kaçabiliyorsa kulak tıkacı veya vazelinli pamuk yardımı ile kulak deliğinizi kapatabilirsiniz.

Bunun dışında eczanede satılan damlaları ve aparatları bir hekime danışarak kullanıp, içeride oluşan kiri yumuşatarak dışarıya atmaya yardımcı olabilirsiniz. Eczanede satilan kulak temizleme aletlerini ve damlaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kulak temizleme çubuğu
  • Kulak çevresi temizleme solüsyonu
  • Kulak temizleme mumu
  • Kulak kiri temizleme seti
  • Plastik uçlu kulak temizleme aleti gibi farklı çeşitlerde aparatlar ve yöntemler ile evde kulak temizliği mümkündür.

1- Kulak Temizleme Çubuğu ile Kulak Temizliği

kulak-temizligi-icin-aparat

Kulak temizleme çubuğu bilenen ve kulak temizliği için en çok kullanılan aparatlardandır. Fakat kulak temizliği nasıl yapılır ve ne şekilde yapılır iyi bilmek gerekir. Çünkü kulak temizleme çubuğu ile kulağınızı temizlemek yerine kiri iyice ileriye doğru itebilirsiniz ve bunun için de hastanede kulak temizleme işlemi yaptırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple çok dikkat edilmeli ve kulağa çok nazik davranılmalıdır.

2- Kulak Çevresi Temizleme Solüsyonu

Kulak temizliği yapılmadan önce kulağa kulak çevresi temizleme solüsyonu damlatılarak o bölgedeki kirlerin veya varsa yabancı maddelerin yumuşaması ve rahatlıkla çıkması sağlanmaktadır. Bu işlem evde denenmemeli veya doktor kontrolü dahilinde yapılması uygun bir işlemdir. Bu solüsyonu genellikle kulağa bir şey kaçtığında hastaneye giderseniz acilde kulak temizleme işlemi öncesinde yaparlar. Sonrasında da kulağı rahatlatmak amaçlı kulak temizliği için damla verebilirler.

3- Kulak Temizleme Mumu

Oldukça ilkel bir yöntem olan kulak temizleme mumunun geçtiğimiz yıllarda kullanımı daha yaygınken, günümüzde pek fazla kullanılmamakla birlikte çok da önerilmemektedir. Kulak temizleme mumu ile kulak temizliği şu şekilde yapılmaktadır:

kulak-temizligi-icin-aparat
Kulak Temizliği için Kullanabileceğiniz 5 Aparat!
  • Kulağını temizletmek isteyen kişi bunu tek başına yapamaz. Kişi yan yatarak temizlemek isteği kulağı yukarıda kalacak şekilde rahat bir pozisyonda durmalıdır.
  • Mumun ince olan kısmı kişinin kulağına yerleştirilmelidir.
  • Mumun kalın ucu ise yakılmalıdır. Mumu sabit bir şekilde tutulmalıdır. Kırmızı çizgiye kadar yanan mumu bir kap içerisinde suya sokarak söndürün
  • Kırmızı çizgiden mumu keserek içindeki çıkan kiri kontrol edebilirsiniz.
  • Kulak zarı delik veya ince olanlar ve kulağında enfeksiyon olanlar bu işlemi yapamazlar.

4- Kulak Kiri Temizleme Seti

Kulak temizliği için eczanelerde set halinde satılan kitlerden de faydalanabilirsiniz. Bu kitlerin içerisinde gliserin, carbamit peroksit, propilen glikol, sitrik asit, sodyum D sülfat, bir adet sprey ve bir adet su pompası bulunmaktadır. Başınızı yana yatırarak spreyi içerisine sıkıp, sonrasında da su pompası ile kulak içine ılık su akıtarak yıkama işlemi yapmalısınız.

kulak-temizligi-icin-aparat

Aslında bu, hastanede uygulanan işlemi evde yapmak gibi bir işlemdir. Bu işlemi yapmadan önce hastanede kulak temizleme videosu da izleyebilirsiniz. Hastanede kulak temizleme ücreti ile kulak kiri temizleme setinin fiyatlarını karşılaştırarak da bütçenize göre en uygun olanı uygulayabilirsiniz.

5- Plastik Uçlu Kulak Temizleme Aleti

Plastik uçlu kulak temizleme aleti, ucu oldukça yumuşak ve vidaya benzer şeklide burgulu bir uca sahip alettir. Bu aleti kulağınıza sokarak nazikçe çevirdiğinizde kulağınızda oluşan kirleri aralara toplayarak kulak çubuğundan daha verimli bir şekilde kulak kirlerinizi toplamaktadır.

Eğer aklınızda hastanede kulak temizleme zararlımı veya vakumlu kulak temizleme cihazı zararları nelerdir gibi sorular varsa plastik uçlu kulak temizleme aleti gibi alternatifler deneyebilirsiniz. İstediğiniz sonucu alamadığınız takdirde hekiminize danışarak gerekli işlemi yaptırmalısınız.

Kulak temizliği sadece sağlık açısından değil estetik anlamında da çok önemlidir. Bu yüzden kişilerin dikkatli olması gerekiyor. En çok göze çarpan alanlardan birisi de tırnak bakımı olmaktadır. Hem sağlıklı hem de estetik görünüm için yapıldığı bilinir. 6 Farklı Tırnak Bakım Aletleri Nasıl Kullanılır yazımıza bakarak bu konuda da bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

Yorum Yap