1. Ana Sayfa
  2. Beslenme

Bağırsak Düğümlenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Kritik Bilgi!

Bağırsak Düğümlenmesi Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Kritik Bilgi!
+ - 0

Bağırsak düğümlenmesi (volvulus) bir başka bağırsak etrafında dolanarak kendi kendine düğüm oluşturmasıdır. Bu olayın Tıptaki adı invajinasyondur. Kendi etrafında oluşturduğu bu düğümleme sebebi ile kan akışını yavaşlatarak bağırsağın beslenmesini engelleyerek kangren gibi ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Yetişkinlerde 50 yaş üzerinde ve özellikle erkeklerde görülürken bağırsak düğümlenmesi bebeklerde 0-3 yaş arasında daha çok meydana gelmektedir.

En sık kalın bağırsağın son bölümünde görülerek ince bağırsağa dolanması ile ortaya çıkar. Bağırsak düğümlenmesi bir anda ortaya çıkarak çok hızlı ilerleme gösterir. Tedavisi yapılmazsa ölüme bile yol açabilir. Bu yazımız da sizlere yetişkinlerde kalın bağırsağı düğümlenmesi nasıl olur? gibi konulara yer vereceğiz.

Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?

Bağırsak düğümlenmesi her hastalık gibi aslında sağlıksız beslenmeden dolayı ortaya çıkıyor. Sıklıkla bahar aylarında görülen bir rahatsızlıktır. Hava değişimi bağışıklığı zayıflattığı ve yavaşlattığı için bu tarz anormalliklerle belirtiler gösteriyor. Viral ve enfeksiyon hastalıklar lenf bezlerini şişirip bağırsağa baskı uygulamaya başlıyor.

bagirsak-dugumlenmesi-3-kritik-bilgi
Bağırsak Düğünlenmesi Hakkında 3 Kritik Bilgi!

Aslında yediklerimize dikkat ederek bu hastalıktan kendimizi koruyabiliriz. Ağır ve yabancı olmayan besin grupları ( et, lifli gıdalar, yeşil yapraklı besinler, tahıllı gıdalar vb.) 2-3 haftalık bir diyetle fast food besinlerden uzak durarak bağışıklığı güçlendirecek besin ve vitamin grupları ile bu hastalıktan korunabiliriz.

Hayatımız boyunca bağırsak problemi yaşamak istemiyorsak su tüketimimizi artırmalı ve devamlı egzersiz yaparak vücut sağlığımızı korumalıyız.

Yetişkinlerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri

Bağırsağın dolaşım bozukluğu ile yeteri beslenememesi sonucunda oluşan düğümlenme komşu organ bozukluklarının anormal baskısı, doğumsal deformetiler, bağırsak uzunluğu, eski ameliyatlara bağlı yapışıklıklar, tümörler, devamlı kabızlık gibi olgularla tetiklenerek meydana gelebilir.

Ancak bu bulgular olmasa bile düğümlenme hastalığı geçirilebilen hastalar olduğu için tıpta tam olarak bu olguyu meydana getiren bir sebep bulunamamıştır. Peki, Bağırsak düğümlenmesi belirtisi nedir?

bagirsak-dugumlenmesi-3-kritik-bilgi

Çok ciddi ve ani belirtileri ortaya çıkaran bu hastalık bazı yan etkiler ile kendini belli etmeye başlar. En sık gözüken belirtileri şunlardır:

  • Bulantı\Kusma
  • Ateş
  • Şok Belirtileri
  • Karında Hassasiyet Ve Ağrı
  • Hızlı Kalp Atışı
  • Hızlı Nefes Alıp Verme
  • Kanlı Dışkılama

Bu belirtileri şikâyetinizle birlikte hissetmeye başladığınız anda hekiminize başvurmanız gerekir. Sizce kalın bağırsak düğümlenmesi nasıl geçer? Maalesef bu hastalık kendiliğinden geçmediği gibi acil müdahale olmadığı anda ciddi tehditler oluşturuyor sağlığınız için. Kendiliğinden geçmesini beklerken kangren olabilir, bağırsak iltihaplanması yaşayabilir, karın zarı iltihabı geçirebilirsiniz.

Hatta bu durum ciddi bir boyuta ulaşırsa ölüm gibi ciddi sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bu belirtilerden birkaç tanesini hissetmeye başladığınız anda acil olarak hekiminize başvurmalısınız.  Bu rahatsızlığın erken teşhisi sağlığınızı koruyor. Hekime başvurduğunuz an belirli radyolojik testlere tabii tutularak düğümlenme var mı araştırılır. Bağırsak düğümlenmesi testi şunlardır; direkt karın grafiği, renkli ilaçlı bağırsak filmi, kontrastlı bağırsak filmi, bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi gibi testler ile hastalık netleştirilir.

bagirsak-dugumlenmesi-3-kritik-bilgi

Teşhis kalın bağırsağı düğümlenmesi olarak konulursa acil bir şekilde ameliyat olmalısınız. Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık bu ameliyat 2-3 saat arası sürmektedir. Durumun ne boyutta olduğu nasıl oluştuğu sadece ameliyat sırasında gözlemlenebiliyor. Gerekirse hekim hastaya kalıcı kolostomi açar.

Ancak hastanın durumu ciddi ise hastanın durumu kontrole alınmalıdır. Sürekli kusma varsa mide ve bağırsaklar temizlenir. Serum takviyesi ile hastanın kaybettiği besin ve sıvı yerine antibiyotik takviyesi yapılır.

Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi

Her ne kadar yetişkinlerde de görülen bir hastalık olsa da bağırsak düğümü en sık bebeklerde meydana gelmektedir. Bu hastalık 0-3 yaş çocuklarda ince bağırsak düğümü olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 6 ve 9 aylık erkek bebeklerde daha sık rastlanıyor ve çocuklar konuşamadıkları için sıkıntılarını anlatamıyor.  Bebeklerde bağırsak düğümü nasıl belli olur diye soruyorsanız belirtileri şöyle gözlemlenebiliyor.

Sebebi net bilinmese de bu rahatsızlığı geçiren çocukların genellikle enfeksiyon hastalıklar geçirdiği ya da anne karnında bağırsağın gelişim seyrini tamamlarken sorun yaşamasıyla gözlemleniyor. Belirtileri genellikle çilek jölesi tarzında kanlı ishal, dışkılamada incelme, ayaklarını karınlarına çekmeleri, sık sık ağlama nöbetleri ve halsizlik olarak karşımıza çıkıyor.

bagirsak-dugumlenmesi-3-kritik-bilgi

Hekime başvurulduğu takdirde bağırsak düğümlenmesi var mı diye kolon grafiği çekmek için baryum yerine hava veriliyor. Ancak bağırsakta bir delinme söz konusu ise bu uygulama yapılmıyor. Cerrahi yöntem ile bağırsak düzeltiliyor ve canlılığı olmayan dokular çıkartılıyor. Bağırsak düzene girene kadar hasta yakın takiple besleniyor.

Bağırsak sağlığını korumak ve belirli bir düzeyde tutabilmek için şüphesiz beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Sindirimi ve boşaltımı zor olan, vücudu zorlayan ağır gıdalardan uzak durmak lazım. Aynı zamanda beslenmeyi ara ara ve az yapmak işe yarayabilir. 5 Altın Kuralda Ara Öğün ve Faydaları yazımıza bakarak bu konuda bilgilerinizi genişletebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yorum Yap