İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Güzellik

2 Adımda Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

2 Adımda Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
+ - 0

Diş kaplama nasıl yapılır sorusuna cevap aramadan önce diş kaplamanın ne olduğunu anlamalıyız. Dişlerimiz farklı sebeplerle aşınabilir ya da madde kaybına uğrayabilir. Bu kayıp dolayısı ile ya da estetik amaçlarla dişlerimizin üstüne değişik maddelerle yenileme çalışması yapılır. Bu yenileme çalışmalarına diş kaplama adı verilir.

Diş kaplamasının tercih edildiği durumlar genellikle çürük ya da travma nedeniyle dişte oluşan madde kayıplarıdır. Bu kayıplar dolgu ile onarılmayacak kadar hasarlı durumda ise hastaya diş kaplama önerilir. Bu şekilde hasta, estetik görünümünden ödün vermeden, kaybedilen dişlerinin yerine dişlerini kaplatarak tedavi olabilir. Peki diş kaplama nasıl yapılır, kimler diş kaplama yaptırabilir?

Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Hasta, diş kaplama konusunda karar verdiğinde ilk olarak diş ölçüleri alınır. Dişe kaplama malzemesi seçilir. Diş temizlenir. Kalıplar hazırlanır ve geçici olarak dişin üzerine yerleştirilir. Bunun sebebi kaplama için gerekli şeklin oluşmasını sağlamaktır. Hastanın kalıpla rahat edip etmediği gözlemlenir. Eğer herhangi bir sorun çıkarsa, kalıp çıkartılır ve yeniden gözden geçirilir. Son olarak, kaplama yapılır ve tedavi tamamlanır.

dis-kaplama-nasil-yapilir
Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Normal koşullarda, bu işlem 3 seansta tamamlanır. Ancak hastanın ağrı eşiğine ve dişin durumuna bakılarak işlem 2 seansta da bitirilebilir. Her seans arasında mutlaka en az 2-3 gün olmalıdır. Bunun sebebi kaplamanın yerleştiğinden emin olunması gerekliliğidir. Kaplamanın sağlıklı ve uzun ömürlü kullanımı için, diş bakımı yapmak önemlidir. Kaplama diş için özellikle bir bakım yapmanız gerekmez ancak günde 2 kez dişler fırçalanmalıdır.

Hangi malzemelerle, diş kaplama nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça nettir. Diş kaplama çeşitleri arasında en çok kullanılan 2 materyal zirkonyum ve seramiktir.

1- Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama yapılırken, diğer kaplama diş tedavileri ile benzer prosedürler izlenir. Diş ile ilgili tedavilerde sık sık zirkonyum kullanıldığından, zirkonyum diş kaplama nasıl yapılır merak edilmektedir. En belirgin fark, kaplama yapılırken zirkonyum kullanılıyor olmasıdır. Bu tedavi uygulamasına geçilmeden önce dişler üzerinde ufak düzeltmeler yapılır. Bu düzeltmeler sırasında genellikle diş bir miktar küçültülür. Buradaki amaç, kaplamanın tam olarak üzerine oturtulabileceği zemini hazırlamaktır. Yani diş uygun forma getirilir.

dis-kaplama-nasil-yapilir

Zirkonyum kaplama kesinlikle dişlere herhangi bir zarar vermez. Ağız ve diş ölçüleri özel olarak alınır. Laboratuvar ortamında kişiye özel kalıp CAD/CAM teknolojisi kullanılarak üretilir. Hastanın kendi diş rengine uygun porselen kaplanır ve diş doktoru tarafından dişe konumlandırılır. Dişe yapıştırılırken özel kaplama yapıştırıcıları kullanılır. Ömür boyu kullanıma uygundur.

2- Seramik Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Seramik diş kaplama doğal dişe en yakın sonucu verdiğinden en çok tercih edilen kaplama türlerinden biridir. Aynı zamanda tam seramik, ful porselen, ya da ful seramik olarak da adlandırılır. Hastanın estetik beklentileri yüksek ise, genellikle seramik kaplama önerilir. Ful seramik kaplamalarda, sadece güçlendirilmiş porselen malzemesi kullanılarak üretilir. Başka herhangi bir materyal kullanılmaz.

dis-kaplama-nasil-yapilir

Porselenin güçlendirilmesi sırasında yüksek basınç kullanılır. Bu tekniğe cam yığılması denir. Bu çeşit kaplamalar arka dişlerin kaplamasında kullanılmazlar, çünkü yeterince güçlü değillerdir. Ancak estetik açıdan çok daha fazla öneme sahip ön dişlerde tercih edilirler. Doğal görünüme en yakın kaplama türüdür.

Ön Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Ön diş kaplama estetik açıdan en çok ihtiyaç duyulan tedavilerden biridir. Tedavi süreci göreceleri olarak daha kısadır ve yaşam kalitesini oldukça yükseltir. Ön dişlerdeki çarpıklıklar, kırıklar, ya da renk bozulmaları bu uygulama ile tedavi edilebilir. Ön diş uygulamalarında doğal diş görünümüne yakınlığı dolayısı ile seramik kaplama tercih edilir.

Genç Yaşta Kaplama Diş Yapılır Mı?

Aslına bakarsanız, kaplama diş yaptırmanın bir yaşı yoktur. Ana dişleri olan herkes kaplama diş yaptırabilir. Kaplamanın yapılabilmesi için en önemli etken sağlıklı dişlerdir. Eğer hastanın ağzında iltihap, diş taşı, çürük ya da diş eti sorunları var ise, öncelikle bu sıkıntıların çözülmesi gerekir. Genç yaşta kaplama düşünen hastaların, ilk olarak genel diş sorunlarını sağlığa kavuşturmalarında fayda vardır. Böylece kaplamalarından daha iyi sonuçlar elde edebilirler.

Tek Diş Kaplama Yapmak Mümkün müdür?

Tek diş kaplama nasıl yapılır, mümkün müdür? Tek dişe kaplama yapmak mümkündür. Ancak bu tedavi çok hassas çalışmalar yapılarak yürütülür. Kaplama işlemine başlanmadan önce mutlaka dişlerde oluşan çürüklere gerekli dolgu tedavileri yapılır. Diş eti bakımlarının yapılmasına özen gösterilir. Sağlıklı bir ağız elde edildikten sonra tek diş kaplama işlemine başlanabilir.

Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?

Diş ile alakalı estetik güzelliği hedefleyenler özellikle diş kaplama nasıl yapılır, diş kaplama fiyatları ne kadardır gibi sorulara cevap aramaktadır. Yazının öncesinde diş kaplama nasıl yapılır sorusuna cevap bulduktan sonra sırada en çok merak edilen konuya geçiş yapılabilir, o da diş kaplama fiyatları olmaktadır. Diş kaplama fiyatları 2020 yılı ile kıyaslandığında 2021’de bir miktar da olsa artmıştır. Bunda kullanılan materyallerin yerli üretim ya da ithal olması fiyatlandırma konusunda etkilidir.

dis-kaplama-nasil-yapilir

Özetlemek gerekirse, diş kaplama diş hekimleri tarafından sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Kaplama öncesi ve sonrasında diş sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Her gün mutlaka diş ipi ile diş ipi ile temizlemeli ve 2 kez fırçalamalıyız.

İnsanlar diş kaplama nasıl yapılır sorusu kadar yüz estetiği için en çok kirpiklere dair araştırma yapmaktadır. Toplumda kişilerin yarı yarıya oranla ilk ağız ve göze dikkat ettiği görülmektedir. Gözlerde kirpiklerin istenen uzunlukta ve bakımlı görünümünü sağlamak da bu yüzden gerekir. Evde yapabileceğiniz birkaç bakım sonrası kirpiklerinizi daha güzel görüntüye kavuşturabilirsiniz. Kirpik Uzatmak için Evde Yapılabilecekler Arasında 7 Altın Kural yazımızdan kirpik bakımına dair bilgi alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yorum Yap