İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Güzellik

5 Farklı Güzellik Tanrıçaları ve Tarihe Geçmiş Özellikleri!

5 Farklı Güzellik Tanrıçaları ve Tarihe Geçmiş Özellikleri!
+ - 0

Mitolojide çeşitli tanrıçalar bulunmaktadır ve güzellik tanrıçaları en çok konuşulanlar arasında yer alır. Geçmişten günümüze Türk tarihinde de olmak üzere çeşitli mitolojik hikayeler anlatılır. Bu hikayelerin doğa üstü olması dolayısıyla gerçekleşmemiş olduğunu düşünenler olsa da gerçekliği konusunda tereddüt etmeyenlerde bulunur. Özellikle Yunan ve Roma mitolojisinde çeşitli kategorilere ayrılmış tanrıçalar mevcuttur. Peki mitolojide güzellik tanrıçasının ismi nedir?

Mitolojide Güzellik Tanrıçaları Hangisi? Tanrıça İsimleri ve Özellikleri!

Mitoloji tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Her milletin kendine ait bir tarihi ve buna göre güzellik tanrıçaları ismi değişmektedir. Birbirinden farklı bu adlandırmaların dışında tanrıçaların varoluşu, yaşadığı tarihleri de değişiklik gösteriyor. Ancak temelde benzerliklerinin bulunması da olası olmaktadır.

1- Afrodit

Yunan mitolojisinde belki de en çok bilinen isimlerinden birisi Afrodit olmaktadır. Afrodit, güzellik ve aşk tanrıçası olarak anılmaktadır. Kadın tanrıçalar denildiğinde Afrodit’in bilinmemesi neredeyse imkânsızdır. Afrodit tasvirleri sırasında belirli simgelerle genellikle anılmaktadır. Gül, güvercin ve deniz kabuğu sürekli birlikte anılan, resmedilen ve anlatılan parçaları arasında bulunuyor.

guzellik-tanricalari
Güzelliğiyle Tarihe Geçen 5 Güzellik Tanrıçaları!

En güçlü kadın tanrıça olarak atfetmek doğru olur mu tartışılır ama bilinirliği yönüyle en sık adından söz ettiren kadın tanrıça olduğunu söylemek de neredeyse mümkündür. Mitoloji tarihinde güzellik tanrıçası olarak seçilmesinin temel sebebi elbette tarifi zor güzelliği ve çekiciliğinden kaynaklanmaktadır. Ay tanrıçası, su tanrıçası ile bu yönden ayrılmakla birlikte baş tanrıca olarak tasvir edilen Hera tarafından kıskançlığı da tarihte yerini almıştır.

2- Venüs

Güzellik tanrıçaları mitolojide toplumdan topluma değişiklik gösterir. Tanrıça isimleri ve özellikleri buna göre farklılaşabilmektedir. Nasıl Yunan mitolojisinde Afrodit olarak güzellik tanrıçası biliniyorsa, Roma mitolojisinde de güzellik tanrıçası Venüs olarak bilinir. Venüs’ün ortaya çıkması ve doğuşu hakkında birden fazla bilgi bulunmaktadır. İlki toprak ana olarka bilinen Glia’nın, kötü Uranos’un elinden çocuklarını kurtarmak adına Uranos’un oğlu ile iş birliği yapar. Oğlu öz babasının cinsel bölgesini parçalayarak denize atar. Bu parçalardan Venüs ortaya çıkar.

İkinci bir doğma tarihi ise, savaş sonrası çarpışan tanrı ve tanrıçaların yaralarını saran Venüs’e tanrıların tanrısı Zeus’un sen savaşların insanı değilsin, cenk meydanında olmamalısın gibi yönlendirmesi sonucu ortalarda yer almayan Venüs’ün hikayesi başlar. Savaş ortamından kendini böylece uzaklaştırır ve güzellik tanrıçaları arasında kadın tanrıçaları isimleri listesinde yerini alır.

3- İnanna

Sümer mitolojisinde sadece güzellik tanrıçalar olarak değil aynı zamanda bereket ve aşk tanrıçası olarak bilinir. İnanna’ya dair hem iyi hem de kötü söylentiler bulunmaktadır. Aşk ve güzelliğin ötesinde doğa olaylarını tasvir ve kontrol etme gibi özellikleri de bulunmaktadır. Bununla kalmayarak kendisinin tüm sevgililerini de yok ettiği tarihte yerini almaktadır. Tanrıça isimleri ve özellikleri incelendiğinde güzellik tanrıçaları arasında ayrıldığını söylemek mümkündür.

guzellik-tanricalari

İnanna’nın evlilik adına iki farklı tanrı talibi olmuştur. Ancak güzellik tanrıçası İnanna gönlünü Dumuzi’ye kaptırmıştır ve onunla evlenmiştir. Bu evlilik dönem içerisinde resmen bir örnek haline gelerek evlenecek olanlar için simge haline gelir. Bununla birlikte güzellik tanrıçası, cenk meydanında da bulunup çeşitli tanrı ve tanrıçalara meydan okumuştur. Gök tanrı An’a meydan okuduktan sonra ana tapınağı ele geçirip buranın adını ‘Hanımın Evi’ olarak değiştirdiği biliniyor.

4- İştar

Babil mitolojisi, değerli ve bilinen diğer mitolojik tarihlerden birisidir. İştar ya da Astar olarak aşk ve güzellik tanrıçası olarak Babil’de anılmıştır. Güzellik tanrıçaları olmasının yanı sıra aynı zamanda bereket tanrıçası olarak da biliniyor. Babil’de tanrıça Anu’nun kızı, Ereşkigal’in ise kız kardeşi olmaktadır.

guzellik-tanricalari

Mitoloji tarihlerinde farklı adlandırmalar bulunsa da bu dönemlerin farklı zamanlarda yaşanmasından dolayı aynı tanrıçaları tasvir edildiğine de inanılır. Örneğin Babil döneminde çıkan İştar’ın Yunan mitolojisinde Afrodit, Roma mitolojisinde ise Venüs olarak adlandırıldığı kabul edilmektedir. Her bireyin başından geçen ortak olayların da bulunması bu iddiaları güçlendirmektedir.

5- Türk Güzellik Tanrıçaları: Ayzıt

Türk mitoloji tarihinde de elbette güzellik tanrıçaları bulunmaktadır. Ayzıt güzelliği, aşkı ve sevgiyi temsil etmektedir. Zamanın toplumunun kendisinden türediği kabul edilmektedir. Aynı zamanda Kutsal Kuğu olarak da kabul edilmektedir. Dönemin kadına dair tüm olaylarında Ayzıt’ın adının geçtiğini görmek mümkündür.

guzellik-tanricalari

Altay ve Türk mitolojisinde Ayzıt’ın önemi oldukça büyüktür. Doğurganlığı ve insanlık tarihinin devamlılığını da simge olarak üzerinde taşır. Hatta doğum yapan kadınların yanına gelerek ona yardım ettiği de söylenir. İnsanlar kadar bitki ve hayvanların da korunmasında etkin rol oynuyor. Doğurganlık kadar iffeti ve namusu da özellikle üzerinde durarak öğüt olarak veriyor.

Mitoloji tarihinde güzelliğe dair çeşitli tanrıçalar bulunmaktadır. Her bir tanrıçanın ortaya çıkma tarihi ve sebebi değişiklik göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra yakın tarihte de felsefeciler tarafından güzellik üzerine çeşitli düşünceler ortaya çıkmıştır. Güzellik Nedir? Sizce Güzellik Ne Anlama Geliyor yazımıza bakarak siz de bu konuda bilgiler alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yorum Yap